700 ευρώ στην Ελλάδα, 90 ευρώ στη Γερμανία - Ποιο πρόστιμο έχει αυτή τη διαφορά

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας της Γερμανίας, προβλέπει αρκετά ήπιες ποινές για τους οδηγούς σε μια συγκεκριμένη παράβαση. Αντίθετα, στην Ελλάδα το πρόστιμο είναι "φωτιά".

  • -
  • -

Καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται με αυτοκίνητο. Για να διατηρηθεί η τάξη στους δρόμους, προς υπεράσπιση της οδικής ασφάλειας και της σωστής συνύπαρξης των οδηγών στην άσφαλτο, υπάρχει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Φανάρια, ταμπέλες, ειδική σήμανση, τροχονόμοι και πολλά ακόμη μέσα, συντονίζουν τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τις μοτοσυκλέτες και οποιοδήποτε άλλο όχημα κυκλοφορεί. Και βέβαια, υπάρχουν ποινές για εκείνους που επιλέγουν να μη συμμορφωθούν με τη νομοθεσία! Στην Ελλάδα, ο ΚΟΚ είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Αν και το θέμα «σηκώνει» συζήτηση, θεωρείται ως ένα μέσο… εκφοβισμού των οδηγών, προκειμένου να τηρηθεί η τάξη. Δεν είμαστε και υποδείγματα οδηγικής παιδείας, άλλωστε.

Η παράβαση για κόκκινο φανάρι θεωρείται δικαίως, ως μια από τις πιο σοβαρές παραβάσεις. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 60 ημέρες και με 9 βαθμούς ποινής στο ΣΕΣΟ (point system). Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η αντίστοιχη ποινή για τους οδηγούς στη Γερμανία; Θα περιμένατε ίσως το πρόστιμο να είναι ακόμη μεγαλύτερο και οι κυρώσεις, πιο σοβαρές. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Πιθανότατα να μη χρειάζεται κιόλας, αφού η κατά κανόνα ανώτερη οδηγική παιδεία τους, έχει καταχωρήσει βαθιά στο υποσυνείδητο των οδηγών ότι η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη είναι εγκληματική ενέργεια και δεν χρειάζεται το πρόστιμο για να τους αποθαρρύνει.

Τι θα πληρώσεις στη Γερμανία αν περάσεις με κόκκινο;

Η ποινή λοιπόν, ξεκινάει από τα 90 ευρώ, χωρίς καμία άλλη επίπτωση. Και λέμε «ξεκινάει», επειδή υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις. Τα 90 ευρώ είναι για παραβίαση του σηματοδότη, έως 1 δευτερόλεπτο αφού «γυρίσει» σε κόκκινο, χωρίς να υπάρξει κάποιος κίνδυνος. Αν κινδυνεύσει άλλος οδηγός, πεζός, ποδηλάτης ή οποιοσδήποτε χρήστης του δρόμου, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 200 ευρώ και αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 30 ημέρες, ενώ αν προκύψει ζημιά, τότε έχουμε 240 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Όλα αυτά, εντός του περιθωρίου του ενός δευτερολέπτου.

Δείτε ακόμη: Ελλάδα - Σε ποια πόλη η αστυνομία έκοψε σχεδόν 15.000 κλήσεις;

Αν ξεπεραστεί το ένα δευτερόλεπτο και ο οδηγός περάσει από τον ερυθρό σηματοδότη, τότε το πρόστιμο είναι 200 ευρώ και 30 ημέρες αφαίρεση διπλώματος. Η χρηματική ποινή ανεβαίνει στα 320 ευρώ αν υπάρξει κίνδυνος για κάποιο χρήστη του δρόμου και καταλήγει στα 360 ευρώ, αν έχουμε ζημιά. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η αφαίρεση της άδειας οδήγησης ισχύει για 30 ημέρες, ενώ όλα τα πρόστιμα συνοδεύονται και με 2 βαθμούς ποινής στο point system, εκτός από την πρώτη «σκάλα» των 90 ευρώ, όπου έχει 1 βαθμό ποινής. Ακόμη και αν πάρουμε την αυστηρότερη ποινή στη Γερμανία, λοιπόν, το πρόστιμο είναι περίπου το μισό συγκριτικά με αυτό που υφίσταται στην Ελλάδα. Και πάλι, ο μέσος Γερμανός ούτε που σκέφτεται να περάσει με κόκκινο, ενώ στη χώρα μας, καλύτερα να μη το συζητήσουμε. Αν αυτό δεν είναι διαφορά νοοτροπίας, τότε τι είναι;