Τι ελέγχουν στο ΚΤΕΟ - Τι πρέπει να προσέξω;
Ο τεχνικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για όλα τα αυτοκίνητα. Ποιος όμως γνωρίζει τι περιλαμβάνει το ΚΤΕΟ, κάθε πότε πρέπει να γίνεται και πώς πρέπει να προετοιμάσει το όχημα για να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις και επιπλέον χρήματα. Εδώ, σας δίνουμε όλες τις απαντήσεις.
- -
- -
Ο τεχνικός έλεγχος σε ΚΤΕΟ πραγματοποιείται προκειμένου να ελέγξουν οι ειδικοί αν το όχημα είναι σωστά συντηρημένο, αν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως πυροσβεστήρα, τρίγωνο και φαρμακείο και αν τα κύρια εξαρτήματά του, μεταξύ αυτών ελαστικά, εξάτμιση και αμορτισέρ είναι σε καλή κατάσταση. Κατά τη διενέργεια του ελέγχου μπορούν να εντοπιστούν βλάβες ή δυσλειτουργίες. Το ΚΤΕΟ τις καταγράφει και ζητά επιδιόρθωση.
Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απαιτηθεί επανέλεγχος, γεγονός που επιφέρει επιπλέον πληρωμή.
Τι ελέγχει το ΚΤΕΟ
Οι τεχνικοί στο ΚΤΕΟ δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία, που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του οχήματος και κατά συνέπεια του οδηγού. Αυτά είναι:
- Μέτρηση καυσαερίων
- Μέτρηση φώτων διασταύρωσης και πορείας
- Έλεγχος λειτουργίας των φλας
- Έλεγχος φρένων
- Έλεγχος ελαστικών
- Έλεγχος αμορτισέρ σε κάθε τροχό
- Έλεγχος μπροστινού άξονα
- Έλεγχος στο σύστημα ανάρτησης
- Έλεγχος στα σωληνάκια των φρένων
- Έλεγχος του δοχείο καυσίμου
- Έλεγχος του συστήματος εξάτμισης
- Έλεγχος των σωληνώσεων
Τι πρέπει να έχεις μαζί σου όταν πηγαίνεις για ΚΤΕΟ
Κατά την προσέλευση του οχήματος στον έλεγχο ΚΤΕΟ, το τεχνικό κέντρο θα ζητήσει ορισμένα έγγραφα και συγκεκριμένα:
- Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
- Ταυτότητα και δίπλωμα
- Το προηγούμενο δελτίο τεχνικού ελέγχου, εφόσον έχει εκδοθεί κατά το παρελθόν
Επίσης, στο αυτοκίνητο πρέπει να υπάρχει πλήρες
φαρμακείο, πυροσβεστήρας και
τρίγωνο. Σε περίπτωση που έχεις προβεί σε
τροποποιήσεις στο όχημα – για παράδειγμα, αν έχεις
προσθέσει σύστημα υγραεριοκίνησης – τότε
επιβάλλεται να συνοδεύεται από πιστοποίηση.
Πώς θα περάσεις σίγουρα τον τεχνικό έλεγχο
Προκειμένου να είσαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια του τεχνικού ελέγχου δεν θα υπάρξουν προβλήματα και θα λάβεις την πιστοποίηση, καλό είναι να έχεις μεριμνήσει και να έχεις προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επισκευής του αυτοκινήτου σου. Έτσι, θα εξοικονομήσεις και κόπο και χρήμα.
Αρχικά, τσέκαρε πως φαρμακείο, πυροσβεστήρας και τρίγωνο, βρίσκονται στο πορτμπαγκάζ ή οπουδήποτε άλλου μέσα στο όχημα. Πάρε μαζί σου όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και επιθεώρησε τα βασικά εξαρτήματα, όπως αν λειτουργούν κανονικά φώτα και φλας, αν τα ελαστικά είναι σε καλή κατάσταση κι αν η εξάτμιση δεν κάνει κάποιο θόρυβο που να υποδηλώνει ότι έχει τρυπήσει.
Κάθε πότε περνάω ΚΤΕΟ;
Ο πρώτος έλεγχος για τα καινούργια επιβατηγά Ι.Χ και φορτηγά με μικτό βάρος μέχρι 3,5 τόνους διενεργείται σε 4 χρόνια από την ημερομηνία πρώτης αδείας τους, όπως αυτή αναγράφεται στο έντυπο της άδειας κυκλοφορίας, με περιθώριο έως και 1 εβδομάδα αργότερα.
Δείτε εδώ πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς ΚΤΕΟ στην Ελλάδα
Οι επόμενοι έλεγχοι πραγματοποιούνται κάθε 2 χρόνια από την ημερομηνία διενέργειας του προηγούμενου τεχνικού ελέγχου (από 3 εβδομάδες πριν, έως 1 εβδομάδα μετά), όπως αυτή αναγράφεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.).
Ποιος θα με ενημερώσει για τον έλεγχο ΚΤΕΟ
Οι μετρήσεις και τα αποτελέσματά τους καταγράφονται και συγκεντρώνονται στο σύστημα ελέγχου του ΚΤΕΟ. Στη συνέχεια αποστέλλονται στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο τεχνικός ελεγκτής εκδίδει το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ). Επίσης, το ΚΤΕΟ αναλαμβάνει να ενημερώσει τον πελάτη τόσο για τα αποτελέσματα όσο και τη συνολική κατάσταση του οχήματός του.
Πότε εκδίσω Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων
Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων υποχρεούνται να έχουν όλα τα οχήματα από το πρώτο έτος κυκλοφορίας τους. Η ισχύς της είναι 1 έτους, εκτός της περίπτωσης των επιβατικών Δ.Χ. (Ταξί) στα οποία η ισχύς της έχει διάρκεια 6 μηνών.