Παιδικό κάθισμα: Πώς επιλέγεις το καλύτερο για το παιδί σου;

Είναι ο θρόνος του παιδιού σου στο αυτοκίνητο, το πιο απαραίτητο αξεσουάρ, αυτό που του προσφέρει τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια. Πώς βρίσκεις το ιδανικό καθισματάκι;

  • -
  • -

Κανένας συμβιβασμός δεν χωράει στο θέμα της ασφάλειας των παιδιών στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονιών, χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα για τα παιδιά από την πρώτη στιγμή που αποχωρούν από το μαιευτήριο. Σαν ευσυνείδητοι γονείς και οδηγοί, γνωρίζουν ότι η χρήση του παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική από τη γέννηση του παιδιού έως και την ηλικία των 12 ετών.

Για κάθε στάδιο της ανάπτυξής του, υπάρχει το κατάλληλο παιδικό κάθισμα. Αυτό που θα το μεταφέρει με ασφάλεια και θα το προστατέψει σε περίπτωση ατυχήματος. Κατά την επιλογή του καθίσματος, κάθε γονιός δύναται να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

seat

Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων

Επειδή οι επιλογές για παιδικά καθίσματα είναι πάρα πολλές και, οι κατηγορίες διάφορες και συγκεκριμένες με ποικίλες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, εδώ θα σας παρέχουμε τη γνώση και όλες τις πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το ιδανικό κάθισμα για το παιδί σας αλλά και να το χρησιμοποιήσετε με τον σωστό τρόπο.

Οι κύριες κατηγορίες των καθισμάτων είναι οι:

  1. Group 0+:  0-13kg
  2. Group 1: 9-18 kg 
  3. Group 2: 15-25 kg
  4. Group 3: 22-36 kg

Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως οι εταιρείες παιδικών καθισμάτων διαθέτουν πλέον καθισματάκια που συνδυάζουν δύο κατηγορίες (για παράδειγμα 0-25 ή 9-36 κιλά) ακόμη και τρεις κατηγορίες (0-36 κιλά). Φυσικά, τα καθίσματα που συνδυάζουν 2 ή 3 κατηγορίες είναι τα πιο διαδεδομένα στην αγορά, με τους γονείς να τα προτιμούν τόσο για λόγους οικονομίας όσο και για τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης τους.

Ποιες προϋποθέσεις πληρούν τα παιδικά καθίσματα 

Μέχρι πρότινος όλα τα καθίσματα που κατασκευάζονταν έπρεπε να συμβαδίζουν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και με τις πιστοποιήσεις που απαιτούσε το πρωτόκολλο ECE R4404, που διαχώριζε τις κατηγορίες καθισμάτων σύμφωνα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού. Αν κάποιο κάθισμα δεν διέθετε αυτές τις προδιάγραφες και δεν είχε τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις δεν μπορούσε να εισαχθεί και να διανεμηθεί σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Στο ίδιο πρωτόκολλο έπρεπε να ενσωματώνονται και οι πιστοποιημένες δοκιμές (crash test) που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του καθίσματος σε διάφορα σενάρια ατυχήματος.  

seat

Αυτός ο κανονισμός και οι προδιαγραφές, ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2023 θα αντικατασταθούν από το νέο και πιο αυστηρό πρωτόκολλο UN R129. Από το 2024 κι έπειτα, όλοι οι κατασκευαστές παιδικών καθισμάτων θα πρέπει να διαθέτουν στην αγορά καθίσματα που είναι συμβατά με τους κανόνες και τις προδιαγραφές του UN R129 και μόνο.

Πώς ξεχωρίζουμε τις προδιαγραφές κάθε καθίσματος

Όλα τα εγκεκριμένα από την ΕΕ παιδικά καθισματάκια πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα που περιγράφονται στους σχετικούς κανονισμούς (ECE R 44/03, ECE R 44/04). Συνεπώς αναζητούμε τη σχετική ένδειξη, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που πρόκειται να αγοράσουμε πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

seat

Αναλυτικότερα τα παιδικά καθισματάκια που είναι σύμφωνα με τους προαναφερόμενους κανονισμούς έχουν ετικέτα, συνήθως σε πορτοκαλί χρώμα:, με τις παρακάτω πληροφορίες:

  • Συμβατότητα με το αυτοκίνητο (ή Universal, δηλαδή συμβατό με όλους τους τύπους αυτοκινήτου)
  • Επιτρεπόμενο βάρος παιδιού
  • Ο κωδικός της χώρας που έδωσε την έγκριση για τη συμμόρφωση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό (π.χ. Το Ε24 αντιστοιχεί στην Ιρλανδία, το Ε6 στο Βέλγιο)
  • Αριθμός έγκρισης
  • Αύξων αριθμός παραγωγής (σύμφωνα με την έκδοση της έγκρισης)
  • Ευρωπαϊκός κανονισμός που πληρείται από το παιδικό καθισματάκι

Πολλά καθίσματα που χρησιμοποιούν ακόμα τη ζώνη του αυτοκινήτου για την πρόσδεση στο αυτοκίνητο έχουν ενδείξεις με διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τον τρόπο πρόσδεσης - τα 3 διαφορετικά χρώματα είναι μπλε, κόκκινο και πράσινο. Τα μπλε σημεία υποδεικνύουν τα σημεία που περνάει ή ζώνη του αυτοκινήτου στο κάθισμα όταν χρησιμοποιείτε για νεογέννητο μωρό και χρησιμοποιείτε με ανάποδη φορά πρόσδεσης από την κίνηση του αυτοκινήτου. Η κόκκινη ένδειξη στα σημεία πρόσδεσης αφορά τα καθίσματα όταν δένονται με φορά προς τα εμπρός. Όπου υπάρχει κόκκινο σημείο υποδεικνύει τα σημεία που θα πρέπει να περάσει η ζώνη 3 σημείων του αυτοκινήτου για να σταθεροποιηθεί το κάθισμα. Η πράσινη ένδειξη υποδεικνύει ότι το κάθισμα διαθέτει πιστοποίηση I-size και ότι τα σημεία που πρέπει να περνάει η ζώνη για να σταθεροποιεί το κάθισμα αλλά και το παιδί ανάλογα το ύψος του παιδιού και την ηλικία.

Τι είναι το ISOfix;

Πριν την αγορά παιδικού καθίσματος, είναι αναγκαίο να τσεκάρουμε αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει υποδοχές στήριξης ISOfix. Αν το όχημα είναι κατασκευής μετά το 2011, πιθανότατα φέρει τις ειδικές βάσεις, οπότε επιλέγουμε ένα κάθισμα που συγκρατείται από τους ειδικούς συνδέσμους. Ειδάλλως, αγοράζουμε καθισματάκι που συγκρατείται από τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου.

seat

Οι υποδοχείς ISOfix είναι ουσιαστικά δύο μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το οριζόντιο μέρος του πίσω καθίσματος και μπορείτε να τις ακουμπήσετε αν βάλετε το χέρι στο κενό που υπάρχει αναμεσά στο σημείο που ενώνεται η πλάτη του καθίσματος με την έδρα του. Στα νεότερης γενιάς οχήματα, υπάρχουν σημάνσεις -συνήθως πορτοκαλί η πράσινες - που καθιστούν τους μεταλλικούς υποδοχείς ευδιάκριτους. Με τη χρήση του ISOfix, όλη η διαδικασία είναι πιο εύκολη και γρήγορη, καθώς δεν απαιτείται η χρήση της ζώνης.

Εφόσον το παιδικό κάθισμα υποστηρίζει το σύστημα πρόσδεσης, απλά ακουμπάτε τη βάση πάνω στα δύο μεταλλικά σημεία που υπάρχουν στο κάθισμα του οχήματος και το πιέζετε για κουμπώσει. Σημαντικό είναι να ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο «κλικ». Κάντε μια δοκιμή και τραβήξτε απότομα το κάθισμα για να είστε βέβαιοι πως έχει στερεωθεί σωστά και παραμένει ακλόνητο στη θέση του. Κάποια καθίσματα έχουν και τρίτο σημείο σταθεροποίησης, το οποίο είναι ένα μεταλλικό υποπόδιο που ακουμπάει στο πάτωμα του αυτοκινήτου και σταθεροποιεί τελείως το κάθισμα.

Τι είναι ο I size;

Το I size είναι ένας κανονισμός που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013. Η χαρακτηριστική του διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο κανονισμό είναι ότι προβλέπει την επιλογή του παιδικού καθίσματος σύμφωνα με το ύψος του παιδιού και όχι με τα κιλά. Επίσης προβλέπει την χρήση του καθίσματος με το σύστημα ISOfix  και όχι με τη ζώνη τριών σημείων του αυτοκινήτου, καθώς και τη χρήση του παιδικού καθίσματος με ανάποδη φορά για περισσότερο χρονικό διάστημα ή μέχρι 105 cm ύψος παιδιού.

Πώς βάζω στο κάθισμα ένα νεογέννητο μωρό

Όταν ένα κάθισμα χρησιμοποιείται για νεογέννητο πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα με ανάποδη φορά, ανεξάρτητα του αν δεθεί με την ζώνη του αυτοκινήτου ή με ISOfix. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια συνιστάται η χρήση των παιδικών καθισμάτων με ανάποδη φορά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μεγαλύτερη ηλικία, όπως συμβαίνει με αυτό το κάθισμα της Recaro.

seat

Όλα τα καθίσματα που χρησιμοποιούνται για παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 ετών σταθεροποιούνται ή με τη ζώνη του αυτοκινήτου ή με το ISOfix. Από την ηλικία των 4 ετών και πάνω υπάρχουν και τα καθίσματα booster (Ομάδα 2/3, για βάρος από 15 έως 36 κιλά). Αυτά απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά, κυρίως, κάνουν χρήση μόνο της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου, τοποθετούνται εύκολα και φέρουν συνήθως ρυθμιζόμενο προσκέφαλο και βραχίονες. Τα καθίσματα booster χωρίς πλάτη είναι κατάλληλα μόνο για παιδιά άνω των 22 κιλών και 1,25 εκ. ύψος. Αυτό αφορά μόνο νέα προϊόντα που κυκλοφόρησαν από τις 9 Φεβρουαρίου 2017. Το παιδί δένεται μόνο τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Ποιο είναι το πιο ασφαλές κάθισμα;

Κάθε κάθισμα που εισάγεται στην Ελλάδα φέρει τις απαραίτητες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδάλλως απαγορεύεται να πωληθεί. Ωστόσο, τα καλύτερα της αγοράς διαθέτουν επιπλέον πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους οργανισμούς, όπως από οι ADAC και VTI Plus test, που αποδεικνύουν την αντοχή τους.

To ADAC είναι ένας ανεξάρτητος, γερμανικός οργανισμός που δοκιμάζει διάφορα προϊόντα της αγοράς, από παιχνίδια μέχρι... αυτοκίνητα. Όσον αφορά τα καθίσματα, κάθε χρόνο πραγματοποιεί διάφορες δοκιμασίες και crash test, όπως ακριβώς γίνεται και στα οχήματα. Αφού γίνει η αξιολόγηση, ο οργανισμός βαθμολογεί το κάθισμα. Όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερο είναι ένα κάθισμα που πέρασε τις δοκιμασίες του ADAC.

seat

Το  ADAC είναι ο πιο αναγνωρισμένος οργανισμός στην Ευρώπη και τα αποτελέσματα που ανακοινώνει γίνονται αποδεκτά από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η αξιοπιστία του οργανισμού είναι τέτοια που προωθεί και το όνομα των εταιρειών κατασκευής παιδικών καθισμάτων. Τα καθίσματα με την κορυφαία βαθμολογία είναι τα:

Η joie είναι μια σχετικά νέα εταιρεία σαν όνομα αλλά σαν κατασκευαστής έχει πολλά χρόνια εμπειρίας καθώς δημιουργεί καθίσματα για διάφορα επώνυμα brand καθισμάτων. Πλέον διαθέτει τη δική της σειρά προκειμένου να παρέχει ένα προϊόν που θα προσφέρει ποιότητα ασφάλεια και άνεση σε μια τιμή που θα μπορούν να αγοράσουν όλοι, και όπως αποδεικνύεται το κατάφερε με επιτυχία.

Η Nuna από την άλλη, είναι ένα εργοστάσιο παγκοσμίου φήμης και με επιτυχή παρουσία αρκετές χώρες ανά τον κόσμο με διαφορετικές πιστοποιήσεις απαιτήσεις και προδιαγραφές. Το γεγονός αυτό δίνει το πλεονέκτημα στην Nuna να μπορεί να κατασκευάσει καθίσματα εξαιρετικά ποιοτικά, άνετα και ασφαλή που ανταπεξέρχονται στις πιο απαιτητικές προδιάγραφες. H Nuna χρησιμοποιεί υφάσματα υψηλής ποιότητας, μαλακά μέρη και μαξιλάρια που δυσκολεύονται να αντιγράψουν οι ανταγωνιστές. Η ποιότητα είναι εμφανή και στα πλαστικά μέρη του καθίσματος αλλά και στα κουμπιά που χρησιμοποιούνται για την ανάκληση ή την περιστροφή του καθίσματος. Το εργοστάσιο κατασκευής της είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Βρείτε εδώ το καλύτερο παιδικό κάθισμα για το δικό σας παιδί.