Ναυτία στο αυτοκίνητο: 5 tips για να μη ζαλίζεσαι
Η ασθένεια κίνησης ή αλλιώς ναυτία εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κατανοήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα μάτια, τα αυτιά και το σώμα. Οι 5 συμβουλές που σας προτείνουμε, σίγουρα θα δώσουν λύση στο πρόβλημα.
- -
- -
Σε όλους ή έστω στους περισσότερους από εμάς, έχει συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μας, ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο, πλοίο ή τρένο, να αισθανθούμε ζαλάδα ή στοματικές διαταραχές. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αυτή ζάλη ή οι στοματικές διαταραχές, μπορεί να οδηγήσουν και σε εμετό.
Η ασθένεια κίνησης όπως χαρακτηρίζεται ιατρικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα «χτυπήσει» έναν στους τρεις ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής του, με τις γυναίκες και κυρίως τα παιδιά από 2 έως 12 ετών να θεωρούνται οι πιο επιρρεπείς ομάδες.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η ναυτία δε θα σας προειδοποιήσει. Από την άποψη ότι θα εκδηλωθεί ξαφνικά ακόμα κι αν ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ζωή σας δεν είχε κάνει την εμφάνιση της. Θα καταλάβετε όμως ότι η ασθένεια κίνησης «είναι εδώ» από τα εξής συμπτώματα:
- Κρύος ιδρώτας
- Ζαλάδα
- Κούραση
- Πονοκέφαλος
- Ευερεθιστότητα
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Αυξημένη παραγωγή σάλιου
- Χλωμό δέρμα
- Γρήγορη αναπνοή
- Εμετός
Οι λόγοι εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων ποικίλουν. Τα συχνά «σταμάτα-ξεκίνα» στο αυτοκίνητο, οι απότομες στροφές, οι «βίαιες» επιβραδύνσεις ή επιταχύνσεις, οι νευρικές αλλαγές πορείας, αρκούν για να ανάψουν τη σπίθα που θα φέρει την πυρκαγιά στο σώμα σας. Πιο δύσκολα είναι αναμφίβολα τα πράγματα για τους επιβάτες ενός αυτοκινήτου στο πίσω κάθισμα. Οι δε κακές συνήθειες που όλοι πλέον έχουμε αναπτύξει, χαζεύοντας στο κινητό ή στο tablet κατά τη διάρκεια της οδήγησης δυσχεραίνουν αυτές τις συνθήκες. Επίσης, ναυτία μπορεί να προκληθεί πολύ πιο εύκολα εάν κάποιος επιβάτης έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες νερού (για το αλκοόλ δεν το συζητάμε καν…) ή φαγητού.
Δείτε ακόμα: Μη φας αυτές τις τροφές πριν από ταξίδι με αυτοκίνητο
Πώς αντιμετωπίζεται
Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες επιλογές που μπορείτε να κάνετε και οι οποίες θα προλάβουν ή έστω θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να εμφανίσετε την ασθένεια κίνησης. Αυτές λοιπόν είναι οι εξής:
Αντιισταμινικά: Xρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την θεραπεία αλλεργιών, αλλά δύναται επίσης να αποτρέψουν τα συμπτώματα ναυτίας. Στους περισσότερους βέβαια προκαλούν υπνηλία οπότε η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο από τους συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο και ποτέ από τον οδηγό! Εναλλακτικά, υπάρχουν και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης, όπως τα βότανα μέντας, τζίντζερ ή λεβάντας…
Καθαρός αέρας: Άπαξ και αισθανθείτε ότι τα συμπτώματα της ναυτίας… καραδοκούν, ανοίξτε το παράθυρο του αυτοκινήτου και αφήστε τον αέρα να σας «χτυπήσει» στο πρόσωπο, ανανεώνοντας συγχρόνως και την ατμόσφαιρα στην καμπίνα.
Τροφές και ποτά: Με ρέγουλα στην καταναλώση τους. Πριν ταξιδέψετε, επιλέξτε τροφές με άμυλο και με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα και τα λιπαρά, τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα που μπορούν να διαταράξουν το στομάχι σας. Απαγορεύεται δια ροπάλου το αλκοόλ.
Εστιάστε το βλέμμα κάπου μακριά: Απομακρύνετε κινητά τηλέφωνα, tablet ή βιβλία και εστιάστε το βλέμμα σας σε κάποιο μακρινό σημείο στον ορίζοντα. Συγχρόνως προσπαθήστε με εισπνοές από τη μύτη και εκπνοές από το στόμα να ρίξετε τους παλμούς σας.
Καθίστε στο κάθισμα του συνοδηγού: Εάν τα συμπτώματα της ναυτίας έχουν κάνει την εμφάνιση τους ενώ βρίσκεστε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, αλλάξτε θέση και μεταφερθείτε μπροστά σε αυτό του συνοδηγού. Επιπλέον, ρίξτε ελαφρώς την πλάτη του καθίσματος προς τα πίσω, κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.