Οδική βοήθεια για ατύχημα ή για βλάβη: Σίγουρα ξέρεις τι έχεις πληρώσει;
Η ασφάλεια αυτοκινήτου πολλές φορές περιλαμβάνει και οδική βοήθεια. Ισχύει όμως σε όλες τις περιπτώσεις που θα τη χρειαστείς ή μόνο αν τρακάρεις;
- -
- -
Ένα από τα βασικά έξοδα ενός αυτοκινήτου, είναι η ασφάλιση. Οι οδηγοί συχνά καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορα προγράμματα που ποικίλουν σε καλύψεις, ωστόσο τις περισσότερες φορές, επικρατεί η… τιμή. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες συμβατικών οχημάτων προτιμούν να πληρώσουν ένα φθηνότερο συμβόλαιο, παρά για παραπάνω καλύψεις. Όταν όμως έρχεται η στιγμή που θα χρειαστούν βοήθεια, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος είναι… η οδική βοήθεια.
Και εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια: αν δεν πληρώσεις επιπλέον, η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο ύστερα από τρακάρισμα. Κοινώς, δεν θα έρθει για να βοηθήσει σε μια βλάβη που θα ακινητοποιήσει το όχημα.
Οδική βοήθεια - Τι να προσέξεις
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, να πούμε ότι η οδική βοήθεια ύστερα από ατύχημα είναι στο στάνταρ πακέτο των περισσότερων ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Εντάσσεται στις υπηρεσίες της φροντίδας ατυχήματος, την υπηρεσία που έρχεται για να καταγράψει το συμβάν, ενώ η «ρυμούλκηση λόγω ατυχήματος» περιλαμβάνεται στο πακέτο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα αναλάβει να μετακινήσει το τρακαρισμένο αυτοκίνητο και να το πάει στο συνεργείο. Πολύ σπάνια θα βρεθεί πακέτο που δεν το περιλαμβάνει, άρα αν κάποιος τρακάρει και το όχημα δεν μπορεί να μετακινηθεί, είναι καλυμμένος.
Αντίθετα, αν το όχημα ακινητοποιηθεί από βλάβη, τότε με τη φροντίδα ατυχήματος δεν υπάρχει κάλυψη. Η μετακίνηση του οχήματος θα γίνει με χρέωση μέχρι το συνεργείο, με αποτέλεσμα τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν τόσο καιρό από το ασφαλιστήριο, να καταβάλλονται και με το παραπάνω στη μεμονωμένη χρήση της υπηρεσίας. Μια ενδεικτική τιμή κάλυψης οδικής βοήθειας είναι περίπου 25 € τον χρόνο, ενώ η χρήση του γερανού για τους μη έχοντες την κάλυψη, ορίζεται περίπου στα 50 με 80 €. Άρα, η υπηρεσία που θα καλέσει κάποιος αν αντιμετωπίσει πρόβλημα με το αυτοκίνητο αλλά δεν έχει εμπλακεί σε ατύχημα, ονομάζεται οδική βοήθεια και χρεώνεται επιπλέον.
Τι καλύπτει η οδική βοήθεια
Οι περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί η οδική βοήθεια, είναι πολλές. Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητο «μείνει» για κάποιο λόγο, έρχεται ο γερανός και το φορτώνει, μεταφέροντάς το στο συνεργείο. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η άδεια μπαταρία. Έχει συμβεί στους περισσότερους οδηγούς και πρόκειται για έναν από τους βασικότερους λόγους για να καλέσει κάποιος την οδική. Οι συνεργάτες της εταιρείας συνήθως έχουν μαζί τους καλώδια ή συσκευές booster για να βάλουν μπροστά το αυτοκίνητο, ενώ αν δεν παίρνει, τότε το μεταφέρουν σε ένα κατάστημα ώστε η μπαταρία να αντικατασταθεί.
Δείτε ακόμη: Οδική βοήθεια - Οι 4 άγνωστες υπηρεσίες της
Η απώλεια πίεσης σε ένα ελαστικό, μπορεί και πάλι να είναι ένας λόγος κλήσης προς την οδική βοήθεια. Κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα, ενώ κάποιοι οδηγοί δεν γνωρίζουν πως να τοποθετήσουν τον εφεδρικό τροχό. Η οδική βοήθεια μπορεί να βάλει τη ρεζέρβα αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση ή να μεταφέρει το όχημα σε βουλκανιζατέρ, αν ισχύει η πρώτη. Τέλος, ένας ακόμη λόγος ίσως να είναι η έλλειψη καυσίμου. Αν κάποιος μείνει από βενζίνη, είτε από λάθος προγραμματισμό, είτε από βλάβη στο όργανο, μπορεί να ειδοποιηθεί η οδική βοήθεια και να προμηθεύσει τον οδηγό με καύσιμο, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση.