5 βασικοί κανόνες για οδήγηση στο χιόνι
Οδηγοί και αυτοκίνητα δοκιμάζονται στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν το χιόνι και ο πάγος, ειδικότερα σε χώρες που δεν είναι εξοικειωμένες σε αυτές, όπως η Ελλάδα.
- -
- -
Ύστερα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τις σφοδρές κακοκαιρίες που έχουν πλήξει σχεδόν κάθε σημείο της χώρας, οι Έλληνες οδηγοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις δύσκολες συνθήκες, όπως τα χιόνια και ο πάγος στους δρόμους. Με την πολιτεία να έχει επιδείξει… αργά αντανακλαστικά σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει από μόνοι μας να κάνουμε ένα βήμα προκειμένου να είμαστε ασφαλείς, αλλά και να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας όταν προκύπτουν ισχυρές χιονοπτώσεις, όπως γίνεται στις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες. Με την πολύτιμη συμβολή του κρατικού μηχανισμού φυσικά, καθώς χωρίς τις απαραίτητες ενέργειες από εκείνη την πλευρά, δύσκολα επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο.
Μάθετε να βάζετε αλυσίδες!
Οι περισσότεροι οδηγοί έχουν εξοπλιστεί με αντιολισθητικά μέσα (αλυσίδες, χιονοκουβέρτες) καθώς πλέον βάσει νόμου, όποτε προβλέπεται κακοκαιρία θα πρέπει να υπάρχουν αυτά τα αξεσουάρ στο πορτμπαγκάζ. Ωστόσο, όποιος νομίζει ότι θα καταφέρει να βάλει τις αλυσίδες με θερμοκρασία κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου και κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, γελιέται. Το λιγότερο που θα πρέπει να κάνετε είναι λίγη προπόνηση στο σπίτι, με καλό καιρό, για να καταλάβετε πως τοποθετούνται. Αφού αποκτήσετε την ευχέρεια, αγοράστε και ένα ζευγάρι χοντρά γάντια εργασίας, γιατί όταν βρεθείτε στα χιόνια και προσπαθήσετε να βάλετε τις αλυσίδες, είναι βέβαιο ότι θα παγώσουν τα χέρια σας και δεν θα μπορείτε να τις τοποθετήσετε.
Δείτε ακόμη: Έρχονται χιόνια - Να προτιμήσω αλυσίδες ή κουβέρτες;
Προσοχή στον δρόμο
Δεν είναι δύσκολο να σκεφτείτε ότι στο χιόνι και τον πάγο, η πρόσφυση των τροχών μειώνεται στο ελάχιστο. Οι αποστάσεις ακινητοποίησης του οχήματος δεκαπλασιάζονται και ειδικά σε κατηφορικό δρόμο, μπορεί και να μην καταφέρετε να σταματήσετε αν έχετε αναπτύξει ελαφρώς υψηλότερη ταχύτητα. Για αυτό φροντίστε να κινείστε με αργό ρυθμό, αξιολογώντας διαρκώς τις συνθήκες και μειώστε ακόμη περισσότερο αν το χιόνι έχει πατηθεί και έχει παγώσει, καθώς θα γλιστράει πιο πολύ από το φρέσκο χιόνι. Γενικότερα, η οδήγηση σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να πραγματοποιείται με ομαλό τρόπο, χωρίς απότομες επιταχύνσεις, φρεναρίσματα ή βίαιες αλλαγές κατεύθυνσης. Έτσι, εσείς και οι υπόλοιποι οδηγοί θα είστε πιο ασφαλείς.
Κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας
Σε συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου, ένας ακόμη «χρυσός» κανόνας όταν οδηγείτε σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, είναι να κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να… κολλάμε στον μπροστινό μας, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο αντίδρασης στην περίπτωση που συμβεί κάτι. Όταν χιονίζει λοιπόν, δεν αρκεί να αφήνουμε λίγα μέτρα ακόμη. Θα πρέπει να βρισκόμαστε πολύ πίσω από τον μπροστινό μας, αφού αν χρειαστεί να φρενάρουμε, το αυτοκίνητο θα ζητήσει περισσότερο χώρο από το συνηθισμένο. Ένα κενό ίσο με τρεις-τέσσερις φορές το όχημά μας είναι μια σωστή απόσταση ασφαλείας σε τέτοιες συνθήκες. Και βέβαια, θα πρέπει να έχετε το 100% της προσοχής σας στον δρόμο, για να αντιδράστε έγκαιρα.
Επιλέξτε τη σωστή σχέση στο κιβώτιο
Σε συνθήκες χιονιού, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η επιλογή σωστής σχέσης στο κιβώτιο. Πολλές φορές κατά την εκκίνηση ίσως χρειαστεί να επιλέξουμε τη δεύτερη σχέση, αντί της πρώτης, για να ξεκινήσουμε, για να αποφύγουμε το πολύ σπινάρισμα. Αντίστοιχα στις κατηφόρες, οδηγείτε ομαλά με μια σχετικά κοντή σχέση για να επωφεληθείτε από το φρένο του κινητήρα και να μη χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τόσο συχνά τα φρένα. Προσοχή αν το όχημα είναι πισωκίνητο καθώς μπορεί να «κλειδώσουν» οι τροχοί και να προκληθεί υπερστροφή. Τώρα, αν το όχημα είναι αυτόματο, μπορείτε να επιλέξετε τη χειροκίνητη λειτουργία ή να ενεργοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα οδήγησης για ολισθηρό οδόστρωμα, αν υπάρχει.
Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία!
Πριν από όλα τα παραπάνω, σκεφτείτε αν είναι όντως ανάγκη να κινηθείτε. Η καλύτερη ιδέα σε μια ημέρα που χιονίζει, είναι να κάτσετε στο σπίτι σας! Για αυτό λοιπόν μη βιαστείτε να συνεχίσετε κανονικά το πρόγραμμά σας, γιατί ίσως ταλαιπωρηθείτε περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Τώρα, αν είναι απαραίτητο να βγείτε, εκτός από όσα αναφέρουμε, φροντίστε να έχετε μαζί σας λίγα μπουκαλάκια νερό, ενώ πολύ σημαντικό είναι να μην κάνετε κάποια διαδρομή με άδειο ρεζερβουάρ. Γεμίστε με καύσιμο για να έχετε απόθεμα στην περίπτωση που ακινητοποιηθείτε κάπου ή πέσετε σε έντονη συμφόρηση λόγω των συνθηκών. Έτσι, θα έχετε την ανεκτίμητη -για τις κρύες ημέρες- παροχή του καλοριφέρ!