Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Κόλλησε το καλώδιο του φορτιστή – Πώς το βγάζω;

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, όμως υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κολλήσει το βύσμα φόρτισης σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τι κάνουμε; Πώς το αντιμετωπίζουμε; Υπάρχει λύση;

  • -
  • -

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι τεχνολογικά προηγμένα και με πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη, κάτι που μειώνει την πιθανότητα βλάβης, όμως δεν παύουν να είναι πολύπλοκες κατασκευές, όπως κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο.

Αυτό σημαίνει ότι πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να πάει στραβά. Κάποιες πιθανές βλάβες είναι κοινές με τα θερμικά αυτοκίνητα, οπότε ο οδηγός ξέρει τι να περιμένει, όμως κάποιες άλλες είναι διαφορετικές. Μεταξύ αυτών είναι και το μπλοκάρισμα του βύσματος φόρτισης.

kia-ev3-kalodio-visma

Γιατί κλειδώνει το βύσμα φόρτισης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Όταν συνδέουμε το βύσμα για να φορτίσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ο φορτιστής «επικοινωνεί» με το όχημα και στη συνέχεια το βύσμα κλειδώνει, προκειμένου να μην μπορεί να το αφαιρέσει κάποιος τρίτος.

Δείτε ακόμα: Τελικά μπαίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία;

Για να ξεκλειδώσει το βύσμα θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αυτόματα επειδή έχει τελειώσει η φόρτιση, είτε επειδή δώσαμε χειροκίνητα την σχετική εντολή (από το κινητό, από την οθόνη του φορτιστή ή μέσα από το αυτοκίνητο).

Πώς και πότε ξεκλειδώνει το βύσμα φόρτισης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ανάλογα το αυτοκίνητο ή/και τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει, υπάρχουν δύο περιπτώσεις που το βύσμα ξεκλειδώνει από το όχημα. Η πρώτη είναι μόλις διακοπεί η φόρτιση, οπότε μπορεί ο καθένας να το τραβήξει. Η δεύτερη περίπτωση είναι να περιμένει το αυτοκίνητο να δώσουμε τη σχετική εντολή π.χ. πατώντας το πλήκτρο του ξεκλειδώματος δύο φορές. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν τραβάμε ρεύμα, το βύσμα μένει δεσμευμένο στο αυτοκίνητό μας.

Άσχετα από το μοντέλο του αυτοκινήτου ή τον τρόπο που θα επιλέξουμε για να αποδεσμευτεί το βύσμα, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μπλοκάρει και να μην βγαίνει. Η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή, όμως είναι υπαρκτή.

Πώς ξεκλειδώνει το βύσμα φόρτισης αν «κολλήσει»;

Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν προβλέψει το παραπάνω ενδεχόμενο,  παρέχοντας μία εναλλακτική λύση για να ξεκλειδώσει το βύσμα φόρτισης. Στις περισσότερες περιπτώσεις πίσω από την υποδοχή του αυτοκινήτου υπάρχει ένα καλώδιο, το οποίο τραβά ο χρήστης και το βύσμα ξεκλειδώνει, ώστε να μπορεί να το αφαιρέσει.

Αν η υποδοχή φόρτισης είναι στο πλάι του αυτοκινήτου προς τα πίσω, το καλώδιο για το χειροκίνητο ξεκλείδωμα το βρίσκουμε συνήθως στο πορτ μπαγκάζ. Αν η υποδοχή φόρτισης είναι στη μάσκα του αυτοκινήτου ή κοντά στα φτερά, για να βρούμε το ειδικό καλώδιο πρέπει να ανοίξουμε το καπό.

Κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, γι’ αυτό διαβάζουμε το βιβλιαράκι

Τα παραπάνω αποτελούν γενικές οδηγίες. Για να βρείτε το ακριβές σημείο του ειδικού καλωδίου, καθώς και την διαδικασία για να το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο κατόχου που συνοδεύει το αυτοκίνητο (owners’ manual στα Αγγλικά, δηλαδή το γνωστό «βιβλιαράκι»). Αν δεν σας δόθηκε σε έντυπη μορφή, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή, μέσα από την οθόνη του αυτοκινήτου.