Οι 5 χρυσοί κανόνες για ασφαλή προσπέραση στον δρόμο

Στο επαρχιακό δίκτυο, πολλές φορές πρέπει να πραγματοποιήσουμε προσπέραση αυτοκινήτων. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε με ασφάλεια;

  • -
  • -

Οι περισσότεροι οδηγοί στην καθημερινότητά τους βρίσκονται εντός των αστικών κέντρων. Στις διακοπές και τα τριήμερα όμως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να οδηγήσουν εκτός των «γνωστών» σε εκείνους δρόμους, βγαίνοντας σε επαρχιακά κομμάτια και βέβαια, αυτοκινητόδρομους. Ο καλύτερος τρόπος κίνησης σε τέτοιο δίκτυο είναι η διατήρηση μιας κανονικής, αλλά όχι ιδιαίτερα αργής ταχύτητας, ενώ πάντα πρέπει να ακολουθούν τη σήμανση του δρόμου. Τι γίνεται όμως όταν έρθει η ώρα για μια προσπέραση; Υπάρχει τρόπος για να γίνει πιο γρήγορα, άρα και με περισσότερη ασφάλεια; Φυσικά, είναι η απάντηση και παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές για προσπέραση σε επαρχιακό δρόμο χωρίς νησίδα, με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση.

1 - Μην αγνοείτε τη διπλή διαχωριστική

Ακόμη κι αν ο μπροστινός σας κινείται με δραματικά χαμηλή ταχύτητα, περιμένετε να βρείτε ένα σημείο που επιτρέπεται η προσπέραση (διακεκομμένη γραμμή στο κέντρο). Όταν υπάρχει διπλή διαχωριστική απαγορεύεται η προσπέραση καθώς το σημείο ίσως κρύβει κινδύνους που δεν γνωρίζετε. Για αυτό προσπαθήστε να κάνετε υπομονή και να περάσετε το προπορευόμενο αυτοκίνητο τη σωστή στιγμή. Επίσης, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι στην επαρχία, η αστυνομία πολλές φορές «παραμονεύει» σε μέρη που ενώ απαγορεύεται η προσπέραση, πολλοί οδηγοί το αγνοούν και προσπερνούν κανονικά.

2 - Ελέγξτε καλά το αντίθετο ρεύμα

Αφού βεβαιωθείτε ότι επιτρέπεται να προσπεράσετε, φροντίστε να κοιτάξετε όσο πιο μακριά μπορείτε στο αντίθετο ρεύμα. Η προσπέρασή σας θα πρέπει να μην αναγκάσει κανέναν από τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς να φρενάρει ή να μετακινήσει το όχημά του πιο δεξιά. Με άλλα λόγια, πριν βγείτε για να προσπεράσετε βεβαιωθείτε ότι δεν προλαβαίνετε «οριακά» αλλά με ένα σεβαστό περιθώριο ασφαλείας.

3 - Χρησιμοποιήστε όλη την ισχύ του αυτοκινήτου

Όταν βγείτε για προσπέραση φροντίστε ώστε να χρησιμοποιήσετε όλη τη διαθέσιμη ισχύ από το όχημά σας, ακόμη κι αν θεωρείτε ότι δεν χρειάζεται. Κατεβάστε δύο, ακόμη και τρεις σχέσεις στο κιβώτιο για να φέρετε τον κινητήρα στο ωφέλιμο πεδίο λειτουργίας του και εξαντλήστε τη διαδρομή του δεξιού πεντάλ. Σε περίπτωση που οδηγείτε αυτόματο, πατήστε όλο το γκάζι, μαζί με το «σκαλοπατάκι» που υπάρχει στο τέλος της διαδρομής του πεντάλ, για να πραγματοποιηθεί το kickdown και να έχετε διαθέσιμη όλη την ισχύ του μοτέρ.

4 - Μην «κλείσετε» τον μπροστινό οδηγό

Όταν ολοκληρώσετε την προσπέραση, μην μπείτε ακριβώς μπροστά στον οδηγό που περάσατε. Οδηγήστε λίγο ακόμη στο αντίθετο ρεύμα, κλείνοντας σταδιακά την τροχιά σας προς το δικό σας ρεύμα, αφήνοντάς του περιθώριο ασφαλείας. Ο «εμπειρικός» κανόνας λέει ότι η σωστή στιγμή να ξαναμπείς στο ρεύμα κυκλοφορίας είναι όταν θα δεις το αυτοκίνητο που προσπέρασες ξανά στον μεσαίο καθρέπτη. Το οριακό «κλείσιμο» είναι επικίνδυνο τόσο για το όχημα που προσπεράσατε, όσο και για εσάς. Οπότε δώστε του λίγο χώρο και χρόνο, για να μην αισθανθεί άβολα.

Δείτε ακόμη: Πρόστιμο 700 € για τον συνοδηγό - Πότε υπάρχει παράβαση;

5 - Μην προσπερνάτε πολλά οχήματα μαζί

Τέλος, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θέλετε να προσπεράσετε περισσότερα από ένα οχήματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον χώρο που χρειάζεστε από το αντίθετο ρεύμα, ενώ μην αναπτύξετε ιλιγγιώδη ταχύτητα για να τους περάσετε όλους, αφού αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Για παράδειγμα αν θέλετε να περάσετε δύο ΙΧ και δύο φορτηγά, δεν έρχεται κανείς στο αντίθετο ρεύμα και έχετε καλή ορατότητα, μην πατάτε τέρμα γκάζι όλη την ώρα που προσπερνάτε. Να είστε πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσετε ένα απρόοπτο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί κάθε στιγμή. Καλύτερο είναι να αποφεύγετε τις πολλαπλές προσπεράσεις και να εστιάζετε σε ένα-δύο οχήματα τη φορά.