Σκάφος, βάρκα ή τροχόσπιτο; Τα 10 κορυφαία ηλεκτρικά για ρυμούλκηση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα βλέπουμε συχνά αυτοκίνητα με κοτσαδόρο, καθώς πολλοί έχουν ανάγκη να ρυμουλκήσουν διάφορα αντικείμενα. Φυσικά το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα ηλεκτρικό, όμως ποια αντέχουν περισσότερους τόνους;

  • -
  • -

Στην Ελλάδα είναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να ρυμουλκήσουν κάτι με το αυτοκίνητό τους. Φυσικά το πιο συνηθισμένο φορτίο είναι κάποιο σκάφος ή κάποια βάρκα, λόγω της σχέσης που έχουμε με την θάλασσα.

Αρκετά συχνό θέαμα είναι τα τροχόσπιτα, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα να δούμε αυτοκίνητο που πίσω θα έχει μπαγκαζιέρα, τρέιλερ για μηχανάκια, jet ski ή ακόμα και τρέιλερ μεταφοράς αλόγων.

bmw-ix-troxospito

Μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να ρυμουλκήσουν;

Όπως στα μοντέλα βενζίνης, diesel ή με οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, κάποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να ρυμουλκήσουν μεγάλα βάρη, κάποια μπορούν να τραβήξουν μικρότερα βάρη, ενώ σε άλλα ο κατασκευαστής αναφέρει ότι δεν έχουν τη σχετική δυνατότητα.

Δείτε ακόμα: Μπορώ να ρυμουλκήσω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Τα ηλεκτρικά με την μικρότερη ικανότητα ρυμούλκησης

Από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν την ικανότητα ρυμούλκησης, στη βάση της λίστας βρίσκεται το Hyundai Kona Electric με όριο στα 300 kg, ενώ ακολουθεί το ολοκαίνουριο Citroen e-C3 Aircross με 350 kg. Το επόμενο σκαλοπάτι είναι στα 500 kg και εκεί συναντάμε τα MG4, MG5, MG ZS, Renault 5 και Renault Megane E-Tech στην μικρότερη διαθέσιμη έκδοση, την EV40 με τους 130 ίππους. Λίγο πιο ψηλά είναι το επίσης ολοκαίνουριο Citroen e-C3 στα 550 kg. Από εκεί και μετά ανεβαίνουμε στα 750 kg, όπου συναντάμε πάρα πολλά μοντέλα.

mg-zs-ev-jet-ski

Βέβαια, η λίστα που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι εκείνη με τα 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν την μεγαλύτερη ικανότητα ρυμούλκησης, δηλαδή εκείνα που μπορούν να κουβαλήσουν τους περισσότερους τόνους στον κοτσαδόρο τους.

Τα ηλεκτρικά που μπορούν να ρυμουλκήσουν τα περισσότερα kg

Στην κορυφή της λίστας με 2.500 kg ικανότητα έλξης συναντάμε δύο μοντέλα. Το πρώτο είναι η BMW iX σε όλες τις εκδόσεις και το δεύτερο είναι το Kia EV9 με την μπαταρία των 99,8 kWh στις τετρακίνητες εκδόσεις.

kia-ev9-varka-skafos

Ελάχιστα πιο κάτω είναι τα τετρακίνητα Audi SQ6 και Audi Q6 e-tron quattro, με το μέγιστο φορτίο να φτάνει τα 2.400 kg.

Μια κατηγορία μόνο του είναι το Tesla Model X με ικανότητα ρυμούλκησης στα 2.250 kg, ενώ πολύ κοντά είναι τα Volvo EX90 Twin Motor και Volvo EX90 Twin Motor Performance, καθώς το όριο ρυμούλκησης είναι στα 2.200 kg.

volvo-ex90-kotsadoros

Τα υπόλοιπα 5 ηλεκτρικά αυτοκίνητα της δεκάδας των πιο ικανών για ρυμούλκηση μπορούν να δεχτούν στον κοτσαδόρο τους φορτίο μέχρι και 2.000 kg. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που τραβάνε μέχρι και 2 τόνους είναι τα Audi Q6 e-tron performance, BMW i7 xDrive 60, BMW i5 xDrive (τόσο ως sedan όσο ως Touring), Porsche Macan (όλες οι εκδόσεις) και Voyah Free.

*Τα Audi Q6, Volvo EX90, και Voyah Free, όπως και τα Citroen e-C3, Citroen e-C3 Aircross και Renault 5, δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για παράδοση στην Ελλάδα, όμως έχει ανακοινωθεί η έλευσή τους στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Ακολουθεί πίνακας με τα 10 κορυφαία ηλεκτρικά αυτοκίνητα για ρυμούλκηση στην Ελλάδα

  Μοντέλο Ικανότητα
ρυμούλκησης (kg)
1 BMW iX 2.500
2 Kia EV9 2.500
3 Audi SQ6 e-tron & Q6 e-tron quattro 2.400
4 Tesla Model X 2.250
5 Volvo EX90 Twin Motor & Performance 2.200
6 Audi Q6 e-tron performance RWD 2.000
7 BMW i7 xDrive 60 2.000
8 BMW i5 xDrive (Sedan & Touring) 2.000
9 Porsche Macan 2.000
10 Voyah Free 2.000