Τι γίνεται αν χαλάσει η μπαταρία στο ηλεκτρικό; Έχει εγγύηση;

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αυξάνονται και στην Ελλάδα, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε απορίες σχετικά με την μπαταρία. Έχει εγγύηση; Τι θα γίνει αν βγάλει πρόβλημα;

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται συνεχώς στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι απορίες γύρω από αυτά. Η μπαταρία φαίνεται να είναι ο τομέας που πρωταγωνιστεί στις περισσότερες κουβέντες.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει φόβος και παραπληροφόρηση σχετικά με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία οφείλονται σε κάποια λίγα προβλήματα που εμφανίστηκαν στα πρώτα μοντέλα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/042630dc01370c7c6276ccfa3b85730b.jpg

Η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το πιο ακριβό εξάρτημα

Η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το πιο ακριβό του εξάρτημα, οπότε είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία σχετικά με αυτήν. Όσο αξιόπιστο κι αν είναι κάτι, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει δυσλειτουργία.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί τα κράτη δίνουν επιδοτήσεις;

Είτε είναι μία βλάβη, ένα κατασκευαστικό σφάλμα ή μία αστοχία, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η μπαταρία να αρχίσει να υπολειτουργεί ή ακόμα και να μην επιτρέπει καθόλου την κίνηση του αυτοκινήτου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5d043a34a3f48dcd01a0b38aff7feff6.jpg

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν εγγύηση

Όποιο κι αν είναι το ζήτημα, ό,τι κι αν προκύψει, ο χρήστης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν χρειάζεται να ανησυχεί, καθώς η μπαταρία κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου καλύπτεται από εγγύηση.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις η εγγύηση της μπαταρίας είναι ξεχωριστή από εκείνη του αυτοκινήτου και έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Για παράδειγμα, μπορεί το αυτοκίνητο συνολικά να έχει εγγύηση 4 χρόνια, αλλά η μπαταρία να καλύπτεται για 8 χρόνια, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 11 χρόνια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/00aa3de67b2e0556232bc0da33e64cf9.jpg

Τι καλύπτει η εγγύηση που έχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Η κάλυψη της εγγύησης αφορά τόσο την καλή λειτουργία της μπαταρίας, όσο και την ελάχιστη χωρητικότητά της. Τι εννοούμε. Όσο περνάει ο καιρός οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους να αποθηκεύουν ρεύμα, οπότε προσφέρουν μικρότερη αυτονομία.

Όταν οι εταιρείες αναφέρουν κάποια χρόνια ή κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα εγγύηση, αυτό στο οποίο δεσμεύονται είναι ότι σε εκείνο το ορόσημο η μπαταρία θα αποδίδει τουλάχιστον στο 70% της αρχικής της ικανότητας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7e137e15b6e75bde9bcefe3c05024c10.jpg

Πότε ενεργοποιείται η εγγύηση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Για παράδειγμα μία μπαταρία μπορεί να έχει κάλυψη για 8 χρόνια και 160.000 km, ό,τι έρθει πρώτο. Αν σε αυτό το διάστημα η χωρητικότητά της πέσει κάτω από το 70%, θα ενεργοποιηθεί η εγγύηση.

Πάντως, οι μέχρι τώρα στατιστικές δείχνουν ότι είναι κάτω από 2,5% το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που χρειάζεται να αλλάξουν με μπαταρία, με τη συντριπτική πλειοψηφία να γίνεται εντός εγγύησης, λόγω δυσλειτουργίας κι όχι λόγω πτώσης απόδοσης.