Δωρεάν φορτιστές για ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα - Πώς θα τους βρω;

Σήμερα, οι δωρεάν φορτιστές δεν είναι ο κανόνας όπως στην αρχή. Όμως, ακόμα υπάρχουν μερικοί και είναι ωραίο μια στο τόσο να έχεις λίγο δωρεάν... καύσιμο.

  • -
  • -

Στα πολύ πρώιμα βήματα της ηλεκτροκίνησης, οι ελάχιστοι φορτιστές που υπήρχαν πρόσφεραν στην πλειοψηφία τους δωρεάν φόρτιση. Άλλωστε μέχρι και το 2019 ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα ήταν τριψήφιος και αποτελούσαν σπάνιο θέαμα στον δρόμο.

Ακόμα και το 2020 που τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν τα 1.000 σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν πολλοί φορτιστές που παρείχαν δωρεάν φόρτιση, καθώς ήθελαν να συστηθούν στο κοινό, να στήσουν καλύτερα τα συστήματά τους και να δώσουν κίνητρα ώστε περισσότεροι να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/20f209fc1fa048f696c1035ce16dd4a8.jpg

Πότε σταμάτησε να είναι δωρεάν η φόρτιση στην Ελλάδα;

Σταδιακά αυτό άλλαξε, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο συνολικός αριθμός των ηλεκτρικών και plug in hybrid μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι περίπου 50.000 αυτοκίνητα.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα - Περισσότεροι οι φορτιστές ή τα βενζινάδικα;

Αν ένα μεγάλο δίκτυο φόρτισης πρόσφερε ακόμα και σήμερα δωρεάν ρεύμα, οι φορτιστές του θα ήταν μόνιμα κατειλημμένοι με τα κόστη να είναι τεράστια, ενώ και η διαχείριση τόσο μεγάλου όγκου κίνησης θα ήταν δύσκολο έργο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a343a6da5b5119547203736fee67a9c6.jpg

Γιατί υπάρχουν ακόμα δωρεάν φορτιστές στην Ελλάδα;

Σήμερα, οι περισσότεροι δωρεάν φορτιστές που υπάρχουν είναι συνήθως από κάποιο νέο δίκτυο που θέλει να συστηθεί στο κοινό, από κρατικές πρωτοβουλίες ή καταστήματα/ξενοδοχεία που το προσφέρουν ως παροχή προς τους πελάτες τους.

Πέρα από το οικονομικό όφελος, η χρήση ενός δωρεάν φορτιστή μπορεί να αποκαλύψει στον χρήστη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου κάποιο δίκτυο φόρτισης που του ταιριάζει περισσότερο ή ένα κατάστημα/κατάλυμα που τον εξυπηρετεί πιο πολύ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4f9dca6447b12c1553a894b303df041c.jpg

Πώς θα βρω δωρεάν φορτιστή; Πότε να τον χρησιμοποιήσω;

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της δωρεάν φόρτισης όπου κι όταν αυτή παρέχεται. Είναι ασέβεια προς τους υπόλοιπους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και απέναντι στην επιχείρηση που προσφέρει αυτήν την παροχή. Ο σκοπός μίας τέτοιας κίνησης είναι η προσέλκυση πελατών. Αν γίνεται εκμετάλλευση από μη-πελάτες, η παροχή θα σταματήσει.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να βρει κάποιος με μία ματιά όλους τους δωρεάν φορτιστές είναι να μπει στο plugshare και να επιλέξει το σχετικό φίλτρο με την ονομασία Free Charging. Ακόμα και τότε, όμως, καλό είναι να γίνει ένας έλεγχος στις επιπλέον πληροφορίες που εμφανίζει η πλατφόρμα καθώς μπορεί ο φορτιστής να έχει περαστεί κατά λάθος ως δωρεάν, ενώ στην πραγματικότητα έχει χρέωση.