Το σύμβολο στο δίπλωμα οδήγησης που δεν γνωρίζεις – Τι σημαίνει;

Αν έχεις στην κατοχή σου το δίπλωμα οδήγησης σε μορφή πλαστικής κάρτας θα έχεις παρατηρήσει ένα ιδιαίτερο σύμβολο. Το θέμα είναι τι σημαίνει και γιατί μπήκε εκεί.

  • -
  • -

Όποιος οδηγεί, υποχρεούνται από τον νόμο να διαθέτει σε ισχύ την σχετική άδεια οδήγησης. Στη χώρα μας, οι κάτοχοι οχημάτων διαθέτουν τόσο τα παλιά διπλώματα σε χάρτινη μορφή, όσο και τα νέα σε μορφή πλαστικής κάρτας.

Βέβαια, η παλαιού τύπου άδεια οδήγησης, πλέον έχει και επίσημα ημερομηνία λήξης, αν και δεν αναγράφεται πάνω στο έντυπο. Συγκεκριμένα, το χάρτινο δίπλωμα θα πάψει να βρίσκεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/67509fef23347e4f0bfdc78e0f0189ae.jpg

Δείτε ακόμη: Δίπλωμα οδήγησης: Πόσες κατηγορίες υπάρχουν και τι όχημα μπορείς να οδηγήσεις

Άπαντες λοιπόν, θα πρέπει μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, να έχουν αντικαταστήσει το κλασικό ροζ δίπλωμα με το πλαστικό. Το νέο δίπλωμα, αναγράφει όλα τα στοιχεία του κατόχου με λατινικούς χαρακτήρες και ενσωματώνει όλες τις δικλείδες ασφαλείας που ζητεί η νομοθεσία ώστε να προφυλάσσεται από πιθανή πλαστογραφία.

Τι είναι αυτό το σύμβολο κάτω αριστερά στο δίπλωμα

Το νέο πλαστικοποιημένο δίπλωμα, αναγράφει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το όνομά σου, την ημερομηνία γέννησης, την ημερομηνία έκδοσης, τον τόπο έκδοσης, τον αριθμό αδείας, το ΑΦΜ και μέχρι πότε ισχύει. Στην πίσω πλευρά, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες, με ανάγλυφα τυπωμένα, σχέδια μοτοσυκλετών και οχημάτων. Είναι 15 στο σύνολο και δηλώνουν τι αυτοκίνητο ή δίκυκλο μπορείς να οδηγήσεις.

Ελάχιστοι όμως έχουν παρατηρήσει ένα σύμβολο που υπάρχει στο εμπρός μέρος και συγκεκριμένα κάτω αριστερά. Είναι ο Ήλιος της Βεργίνας ή αλλιώς το Αστέρι της Βεργίνας, που έγινε διάσημο λόγω της απεικόνισης του στη χρυσή λάρνακα που βρέθηκε το 1977 σε Βασιλικό τάφο ο οποίος αποδίδεται στη Μακεδονική Βασιλική Δυναστεία του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

diploma

Διαβάστε επίσης: Τέλος και επίσημα το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης – Πώς θα βγάλεις το πλαστικό δίπλωμα

Πρόκειται για το σύμβολο της δυναστείας Αργεαδών στο Βασίλειο της Μακεδονίας. Αποτελείται από 16 ακτίνες και στο πλαστικό δίπλωμα χρησιμοποιείται τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για ιστορικούς. Φέρει μεταβλητή μελάνη (OVI) που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής χρώματος στο σήμα, από πράσινο σε μπλε ανάλογα με τη γωνία παρατήρησης και τον φωτισμό.

Αυτό συμβαίνει προκειμένου να πιστοποιεί την αυθεντικότητα του εγγράφου και να αποτρέπει πιθανή πλαστογραφία.