Θεσσαλονίκη: Πώς μπορείς να παρκάρεις δωρεάν – Όλα τα δικαιολογητικά

Χάρη σε αυτό το σύστημα, όποιος είναι κάτοικος της Θεσσαλονίκης μπορεί να παρκάρει δωρεάν. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να υποβάλλει μια αίτηση. Δείτε αναλυτικά τι χρειάζεται.

  • -
  • -

Στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος της πόλης έχει δημιουργήσει ένα από τα πλέον προηγμένα και ολοκληρωμένα τεχνολογικά συστήματα στην Ευρώπη, με online διασύνδεση λειτουργιών–υπηρεσιών–ελέγχου–πληροφόρησης του κοινού.

Πρόκειται για το σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης «Thesi», το οποίο έχει ως σκοπό να διευκολύνει την ανεύρεση θέσης στάθμευσης στη πόλη, να αποτρέψει τη παράνομη στάθμευση και όλα τα προβλήματα που αυτή προκαλεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς και να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Με το «THESi» λοιπόν, οι μόνιμοι κάτοικοι δικαιούνται δωρεάν στάθμευση.

Δείτε ακόμη: Τι είναι το Yellow Box; Γιατί μπήκε σε 7 κόμβους της Θεσσαλονίκης – Τι πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν στάθμευση και τι πρέπει να κάνουν

Το δικαίωμα να σταθμεύσουν δωρεάν έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι στις Δημοτικές Κοινότητες εφαρμογής του THESi, αρκεί να διαθέτουν την ειδική κάρτα μόνιμου κατοίκου. Προκειμένου να την αποκτήσουν, πρέπει να υποβάλουν αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, θα παραλάβουν την ειδική κάρτα, η οποία μπαίνει στο αυτοκίνητο σε εμφανή θέση και θα έχουν το δικαίωμα να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις μόνιμων κατοίκων της ζώνης, για την οποία τους έχει χορηγηθεί.

thessaloniki

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τους μόνιμους κατοίκους – δικαιούχους θέσεων δωρεάν στάθμευσης ΑμεΑ. Για να δείτε τα στοιχεία της αίτησης, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πατήστε εδώ

Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας ηλεκτρονικά κάνοντας κλικ εδώ.

Τα δικαιολογητικά για την κάρτα στάθμευσης μόνιμου κατοίκου

Η αίτηση έκδοσης κάρτας στάθμευσης μόνιμου κατοίκου (χορηγείται από την υπηρεσία ή από το thesi.gr) και τα δικαιολογητικά είναι:

  • Ε1 τελευταίου έτους (εκτύπωση όλων των σελίδων με σβησμένα τα οικονομικά στοιχεία) με το οποίο ταυτοποιείται η κύρια κατοικία αν είναι ιδιόκτητη, ή αν είναι παραχωρημένη.
  • Ε9 όπου δηλώνεται το ακίνητο κύριας κατοικίας όταν πρόκειται για ιδιόκτητο ή μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ αν πρόκειται για μισθωμένη κατοικία (εκτύπωση από την εφαρμογή TAXISnet) (Απόφαση Α.Α.Δ.Ε.-Υπ.Αριθ. Α.1139-ΦΕΚ2269/Β/13-06-2020).
  • Σε περίπτωση φιλοξενίας (μεταξύ γονέων και παιδιών και μεταξύ αδελφών) επιπρόσθετα προσκομίζεται, με το Ε1 του φιλοξενούμενου, το Ε1 και το Ε9 του φιλοξενούντα, με τα οποία αποδεικνύεται η ίδια κύρια κατοικία εντός των ορίων της αντίστοιχης Κοινότητας ή της καθορισμένης ζώνης για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.
  • Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου προσκομίζεται το Ε1 του αιτούντος και επιπρόσθετα το Ε2 και το Ε9 του ιδιοκτήτη του ακινήτου που παραχωρεί το ακίνητο.
  • Ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (φωτοτυπία).
  • Άδεια κυκλοφορίας Ε.Ι.Χ. (φωτοτυπία).
  • Άδεια οδήγησης (δίπλωμα) σε ισχύ (ελληνικό, ευρωπαϊκού τύπου ή διεθνές σε φωτοτυπία).
  • Τελευταίος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, όπου βεβαιώνεται το οικιακό τιμολόγιο (φωτοτυπία).

thessaloniki

ΠΡΟΣΟΧΗ: Χορηγείται μόνο μία κάρτα στάθμευσης μόνιμου κατοίκου ανά κύρια κατοικία (όχι επαγγελματική στέγη), την οποία δικαιούνται οι κάτοχοι επιβατικών ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.). Η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και το δίπλωμα οδήγησης να αναγράφουν το όνομα του ιδιοκτήτη ή μισθωτή της κύριας κατοικίας.