Γιατί κάποια αυτοκίνητα έχουν ένα φως στην όπισθεν;

Πολλές φορές βλέπουμε πως όταν ο οδηγός βάζει την όπισθεν, δεν ανάβουν φώτα και στα δύο φανάρια πίσω, αλλά μόνο στο ένα. Μπορείτε να φανταστείτε τον λόγο;

  • -
  • -

Στα αυτοκίνητα έχουμε συνηθίσει τα φώτα να βρίσκονται… σε ζεύγη. Καθώς τα φανάρια υπάρχουν τόσο στην αριστερή, όσο και στη δεξιά πλευρά του οχήματος, περιμένουμε ότι θα έχουν τις ίδιες ακριβώς λάμπες με την ίδια λειτουργία. Αυτό ισχύει στα στοπ για παράδειγμα, στα φλας, στα φώτα θέσεως. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για την όπισθεν! Σε πάρα πολλά μοντέλα βλέπουμε ότι υπάρχει μόνο στα δεξιά του οχήματος. Μάλιστα δεν είναι και λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες, όταν το διαπίστωσαν, θεώρησαν ότι έχει καεί η μια λάμπα της όπισθεν, για να μάθουν τελικά στην αντιπροσωπεία (ή σε έναν μηχανικό, κάποιο βενζινάδικο) ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει και στις δύο πλευρές του!

Δεν είναι υποχρεωτικό από τον νόμο!

Οι κατασκευαστές φτιάχνουν πολλά μοντέλα με ένα μόνο φως για την όπισθεν αφού ο νόμος δεν τους υποχρεώνει να το τοποθετούν και στα δύο οπίσθια φωτιστικά σώματα. Αρκεί να υπάρχει ένα φως και το αυτοκίνητο περνάει κανονικά από τους ελέγχους. Ο λόγος όμως, δεν έχει να κάνει (μόνο) με το κόστος. Είναι ανάλογα τι θα βολέψει! Η βασική αιτία είναι ότι η νομοθεσία προβλέπει ως υποχρεωτική την τοποθέτηση πίσω φωτός ομίχλης, το οποίο κατά βάση τοποθετείται στα αριστερά του οχήματος (ή στο κέντρο).

Δείτε ακόμη: Τα 12 είδη φώτων που διαθέτει το αυτοκίνητό σας!

Ο λόγος είναι ότι σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, οι πίσω οδηγοί θα πρέπει να αντιλαμβάνονται καλύτερα ποιο είναι το αριστερό άκρο του προπορευόμενου αυτοκινήτου, αν θέλουν να το προσπεράσουν, αφού η προσπέραση βάσει νόμου γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τα αριστερά. Άρα αφού ένα σημείο του αριστερού φαναριού θα χρησιμοποιηθεί ως φως ομίχλης, ο κατασκευαστής τοποθετεί στην ίδια θέση, αλλά στο δεξί φανάρι το φως της όπισθεν. Αλλιώς θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν επιπλέον φωτιστικά σώματα στο πίσω μέρος προκειμένου να φιλοξενηθεί το φως ομίχλης και το φως της όπισθεν.