ΚΤΕΟ: 5 tips για να μην κοπείς στον έλεγχο
Όλα τα αυτοκίνητα είναι υποχρεωμένα να περνάνε ΚΤΕΟ μετά τα 4 χρόνια «ζωής» τους και στη συνέχεια, ανά διετία. Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος να μην περάσουν τον έλεγχο!
- -
- -
Μια από τις υποχρεώσεις όλων των ιδιοκτητών αυτοκινήτων είναι να τα περνάνε ΚΤΕΟ. Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων πραγματοποιούν μια σειρά ελέγχων προκειμένου να πιστοποιείται ότι είναι κατάλληλα για κυκλοφορία. Αποτελούν έναν τρόπο προκειμένου τα οχήματα στους δρόμους να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αυξάνοντας την οδική ασφάλεια και περιορίζοντας την επικινδυνότητα που μπορεί να προκύψει από την ελλιπή συντήρηση. Αν το αυτοκίνητο δεν περάσει τον έλεγχο όμως, το ΚΤΕΟ υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να διορθώσει το πρόβλημα και στη συνέχεια, να επισκεφθεί ξανά τις εγκαταστάσεις ώστε να ελεγχθεί. Διαδικασία που εκτός από χρόνο, κοστίζει και επιπλέον χρήματα! Παρακάτω ακολουθούν 5 tips για να μην… κοπεί το όχημά σας στο ΚΤΕΟ.
1 - Καλή μηχανική κατάσταση
Η σωστή συντήρηση των μηχανικών μερών είναι το πρώτο στοιχείο για να είστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητό σας θα περάσει τον έλεγχο. Κάντε ένα σέρβις και φροντίστε να τακτοποιήσετε τις βλάβες που ενδεχομένως υπάρχουν, όχι μόνο για το ΚΤΕΟ αλλά και για να μη… μείνετε απροειδοποίητα στον δρόμο. Παράλληλα μη ξεχάσετε να ελέγξετε την κατάσταση των αμορτισέρ, του μπροστινού συστήματος και της ανάρτησης γενικότερα, καθώς αποτελούν ένα από τα βασικά κομμάτια του ελέγχου.
2 - Αλλάξτε ελαστικά
Μια από τις συνηθισμένες παρατηρήσεις στα ΚΤΕΟ και ένας από τους λόγους να «κοπεί» στον έλεγχο, είναι τα φθαρμένα ελαστικά. Στην περίπτωση που έχετε καλύψει πάνω από 50.000 km ή χρησιμοποιείτε το ίδιο σετ για περισσότερα από 5 έτη, δρομολογήστε την αλλαγή τους. Πρώτα για την ασφάλειά σας και μετά για το ΚΤΕΟ. Επίσης ελέγξτε το βάθος πέλματος καθώς τα ελαστικά ίσως χρειάζονται αλλαγή και πριν από τα όρια που αναφέρουμε παραπάνω, τα οποία είναι απλώς ένας γενικός κανόνας.
3 - Αποφύγετε τις τροποποιήσεις
Αυτοκίνητα με σημαντικές βελτιώσεις, εξατμίσεις που κάνουν θόρυβο κλπ, είναι πιθανό να κοπούν στο ΚΤΕΟ αν οι προδιαγραφές των εξαρτημάτων δεν συμβαδίζουν με τις εργοστασιακές. Φυσικά δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να αναφέρουμε ότι η αφαίρεση καταλύτη, DPF (στα diesel μοντέλα) και άλλων αντιρρυπαντικών εξαρτημάτων, απαγορεύεται. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στα εργοστασιακά δεδομένα ή αν θέλετε να αλλάξετε κάτι, επιλέξτε επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Δείτε ακόμη: Πόσο κοστίζει το ΚΤΕΟ - Ποιο είναι το πρόστιμο αν είσαι εκτός προθεσμίας
4 - Προμηθευτείτε τα απαραίτητα
Ένα αυτοκίνητο για να κυκλοφορεί νόμιμα στον δρόμο θα πρέπει διαθέτει κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε πυροσβεστήρα που δεν έχει λήξει και βρίσκεται στην προβλεπόμενη θέση του οχήματος. Επίσης, ελέγξτε ότι έχετε προειδοποιητικό τρίγωνο που πρέπει να τοποθετείται πριν το όχημα σε περίπτωση ακινητοποίησης, όπως και φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα μέσα, αφού ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. Τέλος, τσεκάρετε αν τυχόν έχουν λήξει τα προϊόντα μέσα στο κιτ πρώτων βοηθειών.
5 - Μη ξεχάσετε τα χαρτιά
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι τα χαρτιά του αυτοκινήτου. Στο ΚΤΕΟ θα σας ζητηθούν όλα τα νόμιμα έγγραφα του οχήματος, οπότε πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα έχετε μαζί σας και δεν έχουν μείνει κάπου ξεχασμένα. Θα είναι ταλαιπωρία να βρείτε άλλη μέρα για να ξαναπάτε στο ΚΤΕΟ και θα χάσετε άσκοπα τον χρόνο σας. Επίσης, να αναφέρουμε ότι τα χαρτιά του αυτοκινήτου θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να είναι πάντα μέσα σε αυτό όταν βρίσκεται σε κίνηση και να τα υποδείξετε, σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία.